El vot electrònic: eina d'impuls de la participació ciutadana?

El projecte estudiarà l’evolució i experiències de vot electrònic a països on està consolidat (Estònia, Suïssa, Canadà), l’ús dels sistemes de votació electrònic en el si dels partits polítics catalans en els últims 10 anys i les votacions electròniques per a la selecció de propostes ciutadanes dels pressupostos participatius desplegats al llarg dels últims 2 anys a Catalunya. S’analitzarà l’impacte en la participació ciutadana, és a dir, s’avaluarà si realment hi ha hagut un augment de la participació, tant de forma quantitativa (més votants) como qualitativa (inclusió de sector vulnerables i que no acostumen a participar en política). S’analitzaran també les condicions perquè aquests augments siguin ferms i, de forma concreta, els mecanismes per afavorir una sòlida confiança ciutadana i un adequat retiment de comptes. Com a corol·lari, s'examinarà si aquestes experiències consoliden el model clàssic de democràcia representativa o si, en canvi, possibiliten més àrees de democràcia directa per a la ciutadania.  

04.11.2024

Acabant l'informe

La intensitat del projecte augmenta aquests dies, tot l'equip apreta per revisar els darrers punts de l'informe que a presentar a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. A l'informe presentarem la recerca i els diferents eixos que hem seguit (ús del vot per internet en eleccions a Catalunya, el altres processos de votació supervisats per la Generalitat, en consultes no refrendàries així com en partits polítics i altres processos participatius), però farem especial èmfasi en la vessant pràctica del projecte. L'objectiu no és únicament compartir coneixement, sinó també aportar una sèrie de recomenacions pràctiques que facilitin la tasca a les administracions públiques en cas d'apostar per aquesta tecnologia.

Tan bon punt l'informe estigui disponible, el compartirem per tal que sigui accessible per a tothom.

26.06.2024

Assessorament per elaborar recomanacions factibles i viables

De nou, gràcies a l’Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), hem pogut reunir-nos per pensar les possibles recomanacions que es deriven de la nostra recerca per tal d'incrementar el potencial impacte pràcctic del projecte. Una sessió de molta ajuda per aplicar la teoria del canvi i la transició de la recerca a la pràctica.

 

10.04.2024

Reunió de seguiment 

Un gust veure tot l'equip per a repassar i avaluar la feina feta fins ara! Hem discutit algunes idees aparegudes durant el desenvolupament del marc teòric (com ara com les diferències en l'ús del vot per internet entre diferents col·lectius aminoren a mesura que el vot per internet es consolida o com l'ús de vot per internet no necessàriament augmenta la participació però genera fidelitat). 

La reunió ha servit també per repartir tasques i redefinir el full de ruta per a continuar el desenvolupament del projecte.

25.01.2024

Recerca col·laborativa

Participant al taller sobre Potenciant el treball col·laboratiu com a estratègia de recerca, a càrrec de Science for Change per generar dinàmiques de col·laboració a l'equip de treball. Interessant activitat per a aturar-se i reflexionar sobre els objectius, els impactes i els reptes que planteja el desenvolupament del projecte

27.11.2023

Primers passos

Aquests darrers dies hem portat a terme les primeres reunions de l'equip de treball per a planificar i calendaritzar el treball i per participar al taller virtual "Eines per generar propostes de polítiques públiques", liderat per l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), per tal de reflexionar sobre el valor de la proposta per impactar efectivament les polítiques públiques.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram